Haberler

02 Aralık 2020

Haber

Yavaş geri dönüş süreleri
nedeniyle konteyner kıtlığı daha da arttı
Fraunhofer Denizcilik Lojistiği ve Hizmetleri Merkezi ve konteyner yeniden konumlandırma hizmeti Container xChange'de yapılan bir çalışmada, yüksek talep seviyelerine rağmen ekipmanın ortalama 45 gün boş kaldığı görüldü.
Çin ve ABD gibi konteyner bulunabilirliğinin düşük olduğu bölgelerde ortalama sırasıyla 61 gün ve 66 güne yükseldi.
Container xChange, "Çin'deki konteyner mevcudiyeti hala rekor düşük seviyedeyken, ABD limanları Asya'dan gelen nakliye konteyneri artışıyla boğulmuş durumda ve ürün perakendecileri tatiller için raflara çıkmaya istekli," dedi.
Asya limanlarında bulunan boş konteyner sayısı, daha fazla konteyner ABD'ye geldikçe düştü. Aşırı yüklenen ABD limanları, konteynır geri dönüş süresini yavaşlatarak sorunu daha da kötüleştirerek fiyatların yükselmesine ve ABD'li ithalatçılar için daha fazla gecikmeye neden oldu.
"Çin'den ABD'nin batı sahiline konteyner nakliye maliyetleri, Mayıs sonunda feu başına 1.648 $ 'dan Eylül ortasına kadar feu başına 3.850 $' a yükseldi," dedi. "Aynı dönemde, Container xChange Index tarafından ölçülen Asya'daki konteyner bulunabilirliği, Eylül 2019'dan yaklaşık% 50 daha düşük,% 37 düşüşle 0,17'lik ciddi bir kıtlığa düştü."
Çinli düzenleyicilerin transpasifik ticarette navlun oranlarını yükseltmekten kaçınmak için lobi çabaları ABD'ye oranlara bir sınır koydu, ancak ekipman sıkıntısının devam etmesi diğer ticaretlerde oranların artmasına neden oldu .
BIMCO , Ekim ayında Los Angeles'tan 325.980 rekor boş konteynerin sevk edildiğini bildirdi .
Taşıyıcılar, güçlü ana taşıyıcı navlun oranlarından yararlanmak için ihracat konteynırlarının gönderilmesi yerine hızlı bir şekilde boşların geri dönüşüne öncelik verdiğinden, ABD ihracatçıları için bu da sorunlara neden oluyordu.
Ancak bu güçlü oranlar diğer işlemlere de sızıyor.
Container xChange, “Daha karlı transpasifik şerit için boş konteynerlere öncelik verildiğinden, diğer şeritlerde daha az konteyner mevcut” dedi. "Bu kapasite sıkıntısı, Kasım ayında% 30 artışla Asya'dan Kuzey Avrupa'ya oranların yıllık% 86 artışla feu başına 2.772 $ 'a yükselmesine katkıda bulundu."
yavasgeri